Vargøy

Vargøy på vei inn til Ørnes i går ettermiddag.
Overbygget er kanskje ikke akkurat det mest estetiske man har sett ;)

Vist 377 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Stakkars båten! Her beskrives den som “uestetisk”. Tre dager før ble den også avbildet på “Skipsfoto”, men i Svolvær, og da ble den beskrevet som “sliten”…

Huff da;) min feil ;) , skal aldri meir gjøre det ;) Glemte at den var lagt inn før.
Den er jo bygd i 1973 , så det er vel naturlig at overbygget ikke ser moderne ut , men har vel sjelden sett en rorhusfront som ødelegger helhetsintrykket av en båt så mye som her.

At samme båt dukker opp flere ganger i “Skipsfoto” er da bare bra, vi får se den i forskjellige havner, forskjellig vær og forskjellige oppdrag og ofte i helt forskjellig vinkel/retning.!

Ikke den peneste båten jeg har sett. Bildet er vel lagt ut til skrekk og advarsel?

Hehe, nei Knut , så ondskapsfull e e ikkje ;) , det va egentlig berre en observasjon e gjorde da e tok bildet .

I alle fall et morsomt bilde av en stygg båt, Terje.

(Tenk om eieren av og mannskapet på “Vargøy” er medlemmer av “Skipsfoto”!!!)

;) Jaja, men kjenn e båtfolket rett , så har de nok fått et og anna hint om tingenes tilstand/utseende før e la inn det her bildet ;)
I tillegg så har den vel hatt 4-5 navn( ex Gullholm ,ex Lena ,ex Trans Øy ,ex Vestland )og sikkert like mange eiere før , så de kjøpte den neppe usett ;)

Stygt eller ikke (uestetisk?), slik så svært mange sideportskip ut på 70-tallet (en slags kystens trailere), og de fungerer tydeligvis fremdeles. Og så kan vi jo heller løfte hodet og se på omgivelsene rundt Ørnes; det er så estetisk at gapet faktisk blir hengende åpent altfor lenge! (Jeg skrev en kommentar på et annet bilde av skipet, uten da å ane noget om at Terje Fossaa hadde kommet med sin utdypende kommentar ovenfor her.)
Mange kombinerte skip for laste- og passasjerfart så også noenlunde slik ut, f.eks. Fylkesbåtanes
MS Nordfjord I, stygt kanskje, men aldeles vidunderlig å reise med, ikke minst pga. kapteinene “Store”-Knut Stavøstrand og Fauskanger, styrmennene Engel Boge og Asbjørn Frydenlund med besetning!
Heller ikke må vi glemme at Staten på akkurat den tiden tvang hurtigruteselskapene til å bygge MS Midnatsol, MS Narvik og MS Vesterålen. Estetiske? Nei, men koselige, spesielt efterat sistnevnte (det som stadig sliter i HR) fikk stabilisatorer i 1998.

Utsikt fra MS Nordnorge ng ved kai på Ørnes 14. juni 2008 0929h.

Jeg tror ikke vår estetiske synsing rett over dreier seg så mye om sideporten, den er sikkert grei og var som du sier typisk for sin tid. Det er den utrolig kassete og klumpete fronten, og den ultra korte avstanden til baugen, som gjør den veldig “nebbete”…. Jeg husker også mange av denne generasjonen kysttravere/-trailere (var tenåring på midten og slutten av 70-tallet), men kan ikke huske noen med så “snutt” og firkantet front.

Vel, jeg har vel heller ikke kommentert sideporten? Den var vel genial!
I alle fall hadde ganske mange av kystens trailere slikt styrehus og kort baug. Stygt ja, nesten som da lastebilene og bussene mistet nesen og ble bulldogs!
Disse skipene gikk flittig Østersjøen-Polen-Oslofjorden-Nordsjøhavner-Kirkenes fra slutten av 60-årene – og altså like til i dag…

Jo, jeg syntes da du kommenterte nettopp sideporten rett ovenfor: “Stygt eller ikke (uestetisk?), slik så svært mange sideportskip ut på 70-tallet…” (underforstått kunne det lett tolkes som at det uestetiske primært dreide seg om sideportløsningen, hvilket jeg ikke tror vi mente)

Vel, dette blir vel kanskje litt flisespikking, men jeg benyttet betegnelsen “sideportskip” på samme måte som man skriver “ro/ro-skip” og “palleskip”. Ønsker ikke å skrive ett ondt ord om selve sideportens utseende og har heller ikke gjort det. Jeg er helt enig i at baugen på disse skipene rett og slett er forferdelig stygg!

Hmm,det jeg kommenterte , er at fronten på det overbygget på “Vargøy” er stygt .
At “sideportskip” ikke blir noen estetisk nytelse ( på grunn av sideporten og overbygget helt forut) for oss som liker båter med linjer er en ting .
En helt annen ting er å ødelegge et “sideportskip`s” utseende ( som i utgangspunktet sjelden er noe å se på )så totalt med å lage en helt flat front på overbygget ,sette lanternene på lange ører ut fra rorhustaket og i tillegg sette inn små gluggelignende rorhusvinduer.
Ser nesten ut som om de som bygde den plutselig oppdaga at ; å fa.. , vi må visst bare avslutte overbygget som det er her , for nå er det snart ikke mere båt igjen å bygge på.
Baugen er det ikke noe å utsette på ,i motsetning til det som er bygget oppå fremste del av skroget !

Rekk opp handa den som synes at dette er pent ! ;)

Hvis denne blir satt opp på ei verneliste om noen år, så skal jeg sende vedkommende ei fyrstikkeske i posten.

Jamen, den er jo av stål!? Jeg tror ikke det nytter….

;) Det er tanken som teller , Erik ;)

Det er vel noe som er brennbart, Erik? Resten får vi bruke skjærebrenneren på, og bruke stålet på noe som er pent.!?!?

Skjærebrennere er litt store i posten og vel dyre som gave. Jeg lurte på om du mente fyrstikker til vernelisten? Men det nytter heller ikke nå lenger, den er på data. (“Til noe pent?” I Kirkenes har jeg f.×. sett 20-tonns hjullasterskuffer benyttet som leskur for lokalbussen på Bjørnevatn!)

Hehe, det var kreativt ;)
Tok du bilder av leskuran ?
Vi må få se hvis du har..

Her ser dere kulturminnevernmyndighetenes bilde av Grabben leskur i Bjørnevatn – det er fredet!

Ja, de stod ikke der i min ungdom. Men jeg sitter her og lurer på om jeg virkelig gikk glipp av noe eller ikke…:-)
Men det skal jo sies, hærverk preller jo av her så sånn sett er det en stor forbedring..

Bjørnevatn er da ikke i Hedmark??

Det der va ikkje nokka for Bodø-folk ;) , der e leskuran av glass/plast og har varme i gulvet ;).
Skikkelig tøft og ikkje minst kreativt leskur , og med " forholdsvis god holdbarhet" mot hærverk ;)

@ Erik, mister nesten pusten av din observanthet….:-)

Terje, det blir nok adskillig billigere for Bodø kommune også. Det var vel flere hundretusen de få “glassburene” de satte opp i Bodø kostet å drifte. Å det kom selvsagt som et sjokk på politikerne….

Det burde da ikke overraske at jeg ikke bare plasserer hus og steder på kartet, men også mennesker!

Et spekulativt gjenbruk. Vakkert?, men funksjonelt! Vi er på siden Skipsfoto og nå har vi kjørt oss dugelig fast på land.

(enig med at vi er veldig fjernt fra et skipsfoto nå, men hvem var det som åpnet tanketråden om å bruke skjærebrenner og bruke skipsstålet “til noe pent”?)

Hehe, ja , de to bussskurene i Bodø som var spesielt arkitekttegna ,med spesialglass og kaltes " Hvite Netter" ,kosta 1.279 millioner kroner
tilsammen .
I tillegg kom utgifter til å legge kabler rundt dem, lys, penger til arkitektkonkurranse, samt et arkitekthonorar på 112.000 kroner.
Tilsammen kosta de to bussskurene 1,57 millioner kroner ;)

Men alle skjønner jo selvfølgelig at en godt betalt kommunepolitiker ikke kunne forutse at dette skulle bli dyrt ? ;)

For Knut`s skyld legger jeg ikke inn bilde av bussskurene ;)

Ja, i ettertid er disse skurene en håpløs sak. Og det er lett å bli grovt ironisk over håpløse kommunepolitikere. Men tenk på følgende først: det er vi som velger dem, nesten alle kommunepolitikere er det på fritiden, kommunepolitikere DRUKNES i papir (vannvittige stabler til hvert møte), nesten ingen av dem er økonomer eller jurister, lokalpolitikere er vanlige folk valgt av oss, og nesten alle kan prøve å bli lokalpolitikere. I stedet sitter vi hjemme i sofaen og ironiserer grovt over de håpløse lokalpolitikerne våre. Og det er svært viktig for hverdagen vår at noen tar et lokalpolitisk ansvar. Men jo, leskursaken i Bodø er vel litt “over the edge”, også for meg…

Takk, mange takkTerje! Busskurene i Bodø ble behørlig kommentert på Dagsrevyen i høst en gang. Av to onder velger jeg stålskuffa!

;) , Politikeran i Bodø har “bæsja på leggen” i alt for mange saker, særlig utbyggingssaker som f eks.; Nav-bygget,bussskurene ,blokka på sirkustomta, nykaia, osv.
Nytter jo ikke å sitte å skulle godkjenne byggetegninger når man ikke forstår et skvatt av dem ;)
Jaja, best å avslutte dette,dette er vel som Knut ymta frampå om , litt “off topic” ;)

Som ung satt jeg en periode i et kommunestyre. Det var en ah ha-opplevelse. I dag – som den gang – er det de som ikke åpner konvolutten med saksdokumentene før kommunstyremøtet starter.

Bildesamlingen (9662 bilder)

 

Båter (112 bilder)

 

Båter (93 bilder)

 
Annonse

Nye bilder